lunes, 12 de septiembre de 2011

Esclata un forn de la planta nuclear de Marcola, a la Provença

Les autoritats confirmen que no hi ha cap fuita radioactiva

Hi ha hagut un mort i tres ferits per causa de l'explosió


Vilaweb 12/09/2011

L'explosió avui al matí d'un forn a la planta de tractament de residus Centraco, a la central nuclear de Marcola (Provença), ha causat un mort i tres ferits i manté en alerta les autoritats franceses. L'Agència de Seguretat Nuclear de França (ASN) ha dit que no hi havia hagut pas cap fuita radioactiva. Amb tot, els bombers han establert un perímetre de seguretat al voltant de la central. La central es troba a dos-cents setze quilòmetres de Perpinyà.

Centraco és una filial de Socodei i d'Electricitat de França (EDF) i és la planta més petita de l'estat francès.

Segons les primeres informacions, 'es tracta d'una explosió d'un forn per fondre el metall radioactiu de deixalles d'activitat baixa i molt baixa', diu l'ASN, que ha enviat el seu propi equip d'experts i inspectors a la zona per avaluar els danys. Segons un portaveu d'EDF, 'és un accident de treball, no un accident nuclear'.

'En aquest tipus de forn, s'hi tracten dos tipus de residus: els materials de rebuig (vàlvules, bombes, eines) i els residus combustibles com ara guants i bates tècnics', explica EDF. 'L'incendi provocat per l'explosió està sota control'.

De fet, no s'ha pres cap mesura de contenció de la radioactivitat en els pobles del voltant del recinte nuclear, ni tan sols en el perímetre de seguretat al voltant de la planta. Només s'han tancat les portes de la planta', afirmen els responsables de seguretat nuclear.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat de forma preventiva la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per l'explosió.